top of page

BU SAYFA

gelişimlogogif.png

Gelişim Valf ve Makina San.Tic.Ltd.Şti.

KATKILARIYLA HAZIRLANMIŞTIR

 

Vana Nedir ?

 

İnsanoğlunun başta su ve hava olmak üzere çeşitli akışkanlara hükmetmek, bu akışkanların; geçişini veya durdurulmasını sağlamak, debisini ayarlamak, geri dönüşünü engellemek, akış yönünü değiştirmek, akış basıncını sınırlamak ve akış emniyetini sağlamak gibi amaçlara ulaşmak için kullandığı mekanik cihazlara vana denir. Vanalar; akışkanlara yol veren, onları durduran, karıştıran veya akışkanın yönünü ve/veya miktarını, basınç ve sıcaklığını değiştirebilen mekanik bir cihazdır. Bu amaçlarla kontrol edilebilen akışkanlar; sıvı, gaz, buhar, radyoaktif malzeme, katı partiküller içeren sıvı ve gaz olabileceği gibi, un ve çimento gibi katı tozlarda olabilir.

Vananın Tarihçesi:

Mısırlılar, milattan önce 5000’lı yıllarda ilkel sürgülü vanayı ve milattan önce 1500’lü yıllarda da yer altındaki kuyulardan yüzeye suyu getirmek ve suyu taşımak amacıyla da tapalı vanayı icat ettiler.

Çiftçiler, kendi arazilerine suyu taşımaya ve bu suyun kontrolünü sağlamaya çalışıyorlardı. Kopan ağaçların akıntının yönünü değiştirdiği hatta durdurduğunu fark ettiler. Bunun sonucu olarak da bu metotla taşıma, depolama ve su kaynağından gelen suyun ulaşımını genişlettiler. Daha sonra sistemlerini biraz daha geliştirip tahtadan veya taştan engeller yaparak bunları kullanmaya başladılar.

Modern vana dizaynı, 1705 yılında ilk endüstriyel buhar makinasının keşfedilmesiyle ortaya çıkan buhar basıncının iletimini ve kontrolünü sağlamak amacıyla başlamıştır.

1712 yılında, düşük basınçlı buharın bir pistonu ileri sürmesi amacıyla kullanılan atmosferik makinanın icadıyla demirden yapılma sürgülü vana icat edildi. 1700’lü yılların sonunda, ilk çift etkili makine icat edildi. Bu makine, pistonun inişini ve çıkışını eş zamanlı olarak gerçekleştirerek, buharın pistonun her iki tarafına da ulaşmasını sağladı. Demirden yapılan otomatik vanalar, çift etkili makinalarda kullanılıyordu. Bugünkü teknolojik gelişmeler göz önüne alınırsa, o zamanlar kullanılmakta olan bu vanalar çok basit gözükseler de endüstriyel çağın yolunu açan ve hızlı bir şekilde gelişmesini sağlayan buhar makinelerinin gelişimi açısından bu vanaların fonksiyonları çok önemliydi.

Vanalarda Çeşitlilik : 

Vanalar akış yönüne göre; düz, köşe, üç yollu, dört yollu veya çok yollu olabilmekle birlikte gövde yapılarına göre; tek parçalı, iki parçalı, üç parçalı veya çok parçalı olabilirler.

Vanalar bağlantı ekipmanlarına göre de çeşitlendirilir; kaynak bağlantı, vida bağlantı, flanş bağlantı, klamp bağlantı, manşon bağlantı, nipel bağlantı, rakor bağlantı, kelepçe bağlantı, sert lehim bağlantı ve sıkıştırmalı bağlantılı gibi.

Ayrıca, vanalar akış kontrol şekline göre; kapama vanaları, kısma ve kontrol vanaları ve istenmeyen işletme şartlarının önlenmesini sağlayan vanalar olarak üç ana gruba ayrılırlar.

(İstenmeyen işletme şartlarının önlenmesini sağlayan vanalar; istenmeyen basınç artışlarını önleme ve bir hatta akışın geri dönüşünü veya bir hattan, diğer hatta akışkanın karışmasını önlemekle görevlilerdir.)

Vanalar fonksiyonlarına göre; kapama, boşaltma, basınç ayar, basınç düşürme, debi ayar, seviye ayar, sıcaklık ayar ve karıştırma görevlerinden birini veya birkaçını gerçekleştirebilirler. Kapama elemanının iş hareketine göre ise; doğrusal veya akış yönüne dik eksende dönerek görevlerini yerine getirirler. Bugünün teknolojisiyle vanalar çeşitli alternatiflerle kontrol edilebilmektedir. Bunlar; mekanik kumanda, hidrolik kumanda, pnömatik kumanda ve elektriksel kumandadır.

Vana Seçiminde ve kullanımında belirleyici kriterler:

Endüstriyel tesislerde kullanılan valflerde, amaca uygun seçeneklerin tespiti için, sözü edilen unsurlar doğru seçim kolaylığı sağlar.

Bu ana unsurların bir kısmı çalışma ortamı ile, diğer bir kısmı valfin kendi karakteristiği ile ilgilidir. Devre özellikleri, farklı tipteki valflerin kullanım sınırları, ekonomik ömrü ve maliyetleriyle birlikte diğer bütün olumlu ve olumsuz faktörlerin dikkate alınması, sistemin can damarıdır.

1-Valften beklenen fonksiyonlar (Açma, kapama, kısma, geri akışı durdurma, akışı ayarlama, basınç emniyeti, kararlı akış kontrollerinden en az birini yerine getirmesi)

2- Valfin tipi
3- Valfin ölçüsü
4- Valfin uç bağlantı şekli
5- Gövde, kapak ve trim (akışkanla temas eden) malzemesi
6- Boyut ve dizayn standartları
7- Kumanda şekli
8- Valfin kullanılacağı ortam (akışkanın cinsi , erozif ve korozif özelliği)
9- Ortam basıncı ve sıcaklığı
10- Diğer kritik faktörler
11- Kabul edilebilecek maksimum basınç kaybı

Vanalarda Uygulanan Bağlantılar

Kaynak bağlantısı :

Sızdırmazlığın gerekli olduğu durumda (çevresel, emniyet, hijyen veya verimlilik nedenlerinden ötürü) boru vanaya kaynatılıp tek parça olarak konstrüksiyonu gerçekleştirilmiş olur. Genellikle yüksek basınç uygulamalarında, özellikle de yüksek sıcaklık mevcut ise, kalıcı bir bağlantı gerekmektedir. Güç endüstrisindeki buhar ve su uygulamalarının neredeyse tümünde kaynak bağlantısı mevcuttur. Kaynak bağlantısı, kaynak soketli ve alın kaynaklı olmak üzere ikiye ayrılır.

Vida bağlantısı :

Vidalı bağlantılar genellikle küçük boyutlu vanalarda (DN 40 ve daha ufaklarında) kullanılır. Eğer sızdırma kaygısı taşınmıyor ise DN 100 boyutuna kadar kullanılabilirler. Vanalar ufak boyutlarda kullanıldıklarında vanaların gerek ufak gerekse hafif olmalarından ötürü vidalı bağlantılıların monte edilmesi oldukça kolaydır. Bu; vana ile boru bağlantısının sağlanmasında kolaylık sağlar.

Flanş bağlantısı :

Vanalarda kullanılmakta olan flanşlar genellikle DN 65 ve üstü anma ölçülerinde kullanılırlar. Flanş bağlantılılar, vidalı bağlantılılara oranla montaj bakımından daha kolaydır, çünkü vananın yüzü boru ya da vanayı hiçbir döndürme yapmadan boru ve cıvata ile tutturmaya uygundur. Flanşlar sıcaklığın yüksek olduğu durumlarda bile kullanılabilirler. Fakat sıcaklık arttıkça yüksek basınçlar için bazı kısıtlamalar meydana gelmektedir. İki tip flanş dizaynı mevcuttur. Bunlar; bütünleşik flanş ve ayrık flanştır. Bütünleşik flanştaki delikler, işlenerek ya da vana gövdesinin dökümü sırasında oluşturulurlar. Ayrık flanşlar ise, vana gövdesine sonradan bağlantıları yapılan flanşlardır.

Rakor bağlantısı :  

Vidalı bağlantılı vanaların boruların geri sökülmesi gibi sorunlu işlemlere yol açmadan monte edilip, sökülmesini sağlayan ara bağlantı şeklidir.

Sıkıştırmalı (sandviç tip) bağlantılı : kendisinde herhangi bir bağlantı parçası olmayıp, flanşlı armatür ve/veya tesisat flanşları arasında sıkıştırılarak monte edilebilen, vana boyut ve ağırlığında ciddi küçülmeler sağlayan bir bağlantı şeklidir. Bu bağlantı şeklinin, kolay monte edilebilme ve sökülebilme avantajı vardır.

 

Sert lehim bağlantısı :

Genelde bakır ve bakır alaşımı malzemeden imal edilmiş vanaların, yine aynı malzemelerden borulara bağlantısı için kullanılır. Kolay sayılabilecek bir bağlantı şeklidir. Yüksek sıcaklık ve yüksek basınç uygulamalarında kullanılmaz.

Kelepçe bağlantısı :

Hortumların vanaya bağlantısı için kullanılmakla birlikte yüksek basınçlar için uygun değildir.

Malzeme Özellikleri

Malzeme Özellikleri

 

ASTM A 216 Gr WCB

Malzeme Grubu 1.1: Düzenli ve genel kullanım amaçlı bütün valflerde kullanılan karbon çeliğidir. 425C sıcaklıkların üzerindeki sıcaklık şartlarında tavsiye edilmez.

ASTM A 216 Gr WC6

Malzeme Grubu 1.9: 1 1/4 Krom, 1/2 Molibden çeliğidir. 593C’ye kadar olan sıcaklık şartlarına uygundur. Yalnız kaynak uçlu valfler için. Flanşlılarda 538C’ye kadardır.

ASTM A 216 Gr WC9

Malzeme Grubu 1.10: 2 1/4 Krom, 1 Molibden çeliği olarak bilinir. 593C’ye kadar olan sıcaklık şartlarına uygundur.

Yalnız kaynak uçlu valfler için. Flanşlılarda 538C’ye kadardır.

ASTM A 217 Gr WC1

Malzeme Grubu 1.5: Karbon, 1/2 Molibden çeliği olarak bilinir. Düşük karbonlu, 455C sıcaklığa kadar dayanıklı, kaynakla birleştirmeye uygun, yüksek sıcaklık çeliğidir. 

ASTM A 217 Gr C5

Malzeme Grubu 1.13: 5 Krom, 1/2 Molibden çeliğidir. Yüksek basınç ve sıcaklık şartlarında kullanılır. Korozyon devrelerine uygundur. Kaynak birleştirmeleri zor bir malzeme grubudur. Yalnız kaynak uçlu valfler için. Flanşlılarda 538C’ye kadardır.

ASTM A 351 Gr CF8

Malzeme Grubu 2.1: 18-21 Krom, 8-11 Nikel içeren, östenitik paslanmaz çeliğidir. Birçok korozif akışkan ortamına uygundur. Yalnız kaynak uçlu valfler için. Flanşlılarda 538C’ye kadardır.

ASTM A 351 Gr CF8M

Malzeme Grubu 2.2: 18-21 Krom, 8-11 Nikel, 2-3 Molibden içeren östenitik paslanmaz çeliğidir. Yüksek yenim direncine sahip, genellikle 18-8 östenitik paslanmaz çeliklerin kullanıldığı yüksek korozyon dayanımı gerektiren durumlara uygundur. Yalnız kaynak uçlu valfler için. Flanşlılarda 538C’ye kadardır.

Malzeme Özelliklerine Göre Basınç ve Sıcaklık Tablolarına Buradan Ulaşabilirsiniz.

Sürgülü Vanalar

 

Sürgülü Vana / Gate Valf

Sürgülü vana, akışkan geçişini iki sızdırmazlık halkası arasında geçiş yönüne dik olarak kayan sürgü ile açıp kapatarak görevini yerine getirir. Sürgülü vanalar, dizayn olarak paralel sürgülü ve kama sürgülü olarak ikiye ayrılırlar. 

Bu vanalar ağır yağ, gres yağ, vernik, pekmez, bal, krema ve diğer yanmaz vizkoz sıvıların da içinde yer aldığı uygulamalarda kullanılırlar. Ayrıca sıcak ve soğuk su tesisatları, buhar tesisatları, petrokimya tesisleri ve petrol taşıma hatları kullanım yerlerine örnek olarak gösterilebilir. Döküm demir, döküm karbon çeliği, silah metali, paslanmaz çelik, çelik alaşımları ve dövme çelikler, sürgülü vanaların imalatında kullanılan malzeme çeşitlerindendir. 

Gate Valfler akış kontrolünde (açma-kapama sürecinde) temel devre elemanlarıdır.

Düz geçiş sağlar, basınç kaybı çok düşüktür. Kapama elemanı (sürgü) boru eksenine dik pozisyonda hareket eder, bu hareketiyle akışı keser ve/veya akışa yol verir.Metal-metale sızdırmazlık sağlar, tek yönlü sızdırmaz, ağırlıklı olarak sürgü ve gövde sitleri 3-6 derece açısal pozisyonludur (konik yüzeyli).

Tam açık, tam kapalı pozisyonda çalıştırılırlar. Bu ürün grubu yarı açık pozisyonda, debi ayar amaçlı kullanılmaz.

Volanlı, dişli kumandalı, elektrik ve/veya pnömatik aktuatörlü olarak kumanda edilirler. Açma-kapama tur sayısı mil hatvesine ve stroka bağlı olup, operasyon süresi uzundur.

10” Class 150, 8” Class 300, 6” Class 600 ölçülerine kadar volan kumandalı tavsiye edilir. Bu ölçülerden sonrası için dişli kutusu kullanımı açma-kapama operasyonunda kolaylık sağlar.

Gate Valflerin Avantajları:

1. Kapama özellikleri çok iyidir.
2. Bu valfler, devrede iki yönlü kullanılabilirler.
3. Düz akış sağlarlar, basınç kaybı minimum düzeydedir.

Gate Valflerin Dezavantajları:

1. Seri açılıp kapatılamazlar. Volan veya dişli kutulu olarak tam açılıp kapanması için, milin tam açma tur sayısı kadar döndürülmesi gerekir. Tam açma veya kapama tur sayısı; anma çapı/hatve kadardır.
2. Montaj, devreye alma ve bakım için geniş bir alan gerektirir.
3. Tam kapalı pozisyonda sürgünün yavaş hareketi yüksek akış hızına neden olur. Bu durum, titreşim ve çarpma nedeniyle sit yüzeylerinde aşınma ve deformasyon oluşturur, sürtünen yüzeyler hasarlanır.
4. Yüksek sıcaklığın düzensiz değiştiği sistemlerde vana bitimindeki boru yükünden dolayı, gate vanalarda sızıntıya neden olur.
5. Kullanım yerinde sit yüzeylerinin onarımı ve bakım işlemi zordur.

Gelişim API 600 Gate Valf:

Gate Valfleri (gate vana) esas olarak tam açma ve tam kapama gerektiren devrelerde kullanılan, genel kullanım amaçlı valf türleridir. Tam açık konumda düzgün akış sağlarlar. Yerel basınç kaybı çok düşüktür.

Malzeme Özellikleri: 

  • Çelik Döküm

  • Alaşımlı Çelik Döküm

  • Paslanmaz Çelik Döküm

  • Dökme Demir

  • Çelik Dövme (1/2” – 2”)

  • Paslanmaz Çelik Dövme (1/2” – 2” 

Basınç Sınıfları:

ASME : Class 150, 300, 600, 800, 900, 1500

DIN : PN 10, 16, 25, 40, 63, 100, 160, 250, 350

API-600-Gate-Valf-1.jpg
API-600-Gate-Valf-2.jpg

Ürün Kataloğuna Bak >> 

Gelişim API 6D Conduit Gate Valf:

Basınç kaybı çok düşüktür, düz geçiş ve hassas bir kapama sağlar. Sit oturma yüzeyleri paralel, metal ve yumuşak sitli, sızdırmazlık ringleri iki yönlü alttan yay baskılı ve tam sızdırmaz özelliktedir. Dişli kumandalı, elektrik ve/veya pnömatik aktuatörlü kumanda edilebilirler. Sürgü yapısı düz plate (bıçak) şeklinde ve hassas taşlanmış yapıdadır. İki yönlü sızdırmaz özelliklidir.

Kumanda ve diğer özellikler API 600 Gate Valflerle aynı özelliktedir

Malzeme Özellikleri: ​

  • Çelik Döküm

  • Alaşımlı Çelik Döküm

  • Paslanmaz Çelik Döküm

  • Konstrüksiyon İmalat

Basınç Sınıfları:

ASME : Class 150, 300, 600

DIN : PN 10, 16, 25, 40, 63, 100

API-6D-Conduit-Gate-Valf-1.jpg
API-6D-Conduit-Gate-Valf-2.jpg

Ürün Kataloğuna Bak >> 

Küresel Vana / Ball Valf

 

Küresel vana, çeyrek turla açılıp kapanan vana grubunda yer almaktadır. Milin ucuna yerleştirilmiş ortasında bir veya birden fazla delik olan, iki conta arasında dengelenmiş bir kürenin akışkan geçiş ekseni üzerinde 90o döndürülmesi ve deliklerin geçişe açık veya kapalı konuma getirilmesi ile akışkan geçişini kesip, açarak görevlerini yerine getirirler. Hassas akış kontrolü için uygun olmayıp, sadece sıkı kapamanın gerekli olduğu durumlarda on-off olarak çalışmaları tercih edilir . Sıcak ve soğuk su tesisatları, doğal gaz-petrol taşıma ana hatları, gaz dağıtım tesisatları, basınçlı hava tesisatları, petrokimya tesisleri, makine imalatı, özel araç imalatı, kağıt imalatı, vb. uygulamalar küresel vanaların kullanım yerlerindendir. Küresel vanalar; manuel, pnömatik, hidrolik ya da elektrik (motor) ile tahrik edilirler. Aktuatör kumandası ile, bu vanalar on/off ya da akış kontrol amaçlı kullanılabilirler.

Küresel parça kanalı açmış, giriş ve çıkış portlarıyla aynı hat hizasında ise, vanadan akış kesiksiz şekilde devam eder. Eğer vana tam geçişli ise, basınç düşüşü minimum seviyede olur. Eğer vana dar geçişli ise, basınç düşüşü artacaktır. Vana çeyrek tura ulaştığında, kanal tamamen akışa dik yönde olarak akışı engeller . Tek parçalı, iki veya üç parçalı ve tam kaynaklı tipler; küresel vananın gövde yapısına göre sınıflandırmanın sonucudur. Diğer bir sınıflandırma da vananın akış yönüne göre olup, buna göre; iki yollu, üç yollu ve dört yollu olarak sınıflandırılırlar. Bu vanalar; paslanmaz çelik ve diğer çelik çeşitleri, metal alaşımları, pirinç, bronz, bakır, alüminyum, dökme demir, sünek demir, seramik, PVC, PP ve PTFE gibi plastikler gibi malzemeleri bünyesinde içerebilir.

Küre Valflerin Avantajları:

1. Sızdırmaz servis sağlar.
2. Çabuk açılıp kapanır.
3. Gate vaflere göre küçük boyutludur.
4. Gate valflere göre daha hafiftir.
5. Gate ve globe valflerde olmayan çok yollu tasarım esnekliğine sahiptir. Bu nedenle ihtiyaç duyulan vana sayısını azaltır.
6. Çeşitli küre valf tasarımları ile seçimde esneklik sağlar.
7. Yüksek kaliteli küre valfler yüksek sıcaklık ve yüksek basınç koşullarında güvenli servis sağlarlar.
8. Gate ya da globe valflere göre daha az kuvvetle kumanda edilirler.

Küre Valflerin Dezavantajları:

1. Kalıcı kısma işlemine uygun değildir.
2. Tortu bırakan akışkanlarda, akışkan içindeki taneciklerin sit yüzeylerine çarpması ve yapışması; aşınma, sızdırma ve problem oluşumuna neden olur.

Gelişim Yüzer Tip (Floating) Küresel Vana:

Küresel valfler (küresel vana) API 6D standartlarına uygun olarak, iki parçalı gövdeli, tam geçişli veya daralan geçişlidir. Düz geçiş verirler, basınç kaybı çok düşüktür.  Düz geçişli, tam sızdırmaz 90 derece (çeyrek tur dönüşlü) vana grubudur. Gövde yapısı ve kapama organı küresel formda olup, basıncın tersi yönünde tek yönlü sızdırmaz özelliktedir. Seri açılıp kapanır, yarı açık pozisyonda, debi ayar amaçlı da kullanılabilir. Kollu, dişli kumandalı, elektrik ve/veya pnömatik aktuatör kumandalı olarak kontrol edilirler. 6”Class 150, 4” Class 300, 4” Class 600 ölçülerine kadar kol kumandalı tavsiye edilir. Bu ölçülerden sonrası için dişli kutusu kullanımı açma-kapama operasyonunda kolaylık sağlar.

Malzeme Özellikleri:

  • Çelik Döküm

  • Paslanmaz Çelik Döküm

  • Çelik Dövme (1/2” – 2”)

  • Paslanmaz Çelik Dövme (1/2” – 2”)

Basınç Sınıfları:

ASME : Class 150, 300, 600, 800, 900, 1500

DIN : PN 10, 16, 25, 40, 63, 100, 160, 250, 350

Küresel Vanalar
Floating-Küresel-Valf-3.jpg
Floating-Küresel-Valf-2.jpg

Ürün Kataloğuna Bak >> 

Gelişim Alttan Yataklı (Trunnion) Küresel Vana:

Düz geçişli, tam sızdırmaz 90 derece (çeyrek tur dönüşlü) vana grubudur. Gövde yapısı ve kapama organı küresel formda olup, basıncın tersi yönünde tek yönlü sızdırmaz özelliktedir. Seri açılıp kapanır, yarı açık pozisyonda, debi ayar amaçlı da kullanılabilir. Alttan yataklı olan bu tiplerde, basınç altında küreyi kapama yönünde etkileyen basma kuvveti bu yataklar vasıtasıyla dengelenir. Alttan yataklama ile, her iki yönlü kullanılan yumuşak sitlerde ezilme, yayılma ve diğer deformasyonlara karşı korunmuş olur. Floating tiplere göre yumuşak sit ringlerin ekonomik ömrü daha uzundur. 6”Class 150, 4” Class 300, 4” Class 600 ölçülerine kadar kol kumandalı tavsiye edilir. Bu ölçülerden sonrası için dişli kutusu kullanımı açma-kapama operasyonunda kolaylık sağlar.

Malzeme Özellikleri:

  • Çelik Döküm

  • Paslanmaz Çelik Döküm

  • Çelik Dövme (1/2” – 2”)

  • Paslanmaz Çelik Dövme (1/2” – 2”)

Basınç Sınıfları:

ASME : Class 150, 300, 600, 800, 900, 1500

DIN : PN 10, 16, 25, 40, 63, 100, 160, 250, 350

Trunnion-Küresel-Valf-1.jpg
Trunnion-Küresel-Valf-2.jpg

Ürün Kataloğuna Bak >> 

Gelişim İki Yönlü Tam Sızdırmaz, Akıtmalı (Double Block and Bleed) Küresel Vana:

Gövde 3 parçalı, alttan ve üstten yataklı (trunnion), gövde içindeki yataklama ile, kapalı pozisyonda küreyi etkileyen tüm baskı kuvveti gövdeye yüklenmiş olup, sızdırmazlık ringleri bu kuvvetten arındırılmış ve uzun ömürlüdür. 

Düz geçişli, iki yönlü tam sızdırmaz, 90 derece (çeyrek tur dönüşlü), sızdırmazlık ringleri iki yönlü-alttan yay baskılı ve tam sızdırmaz özelliktedir.

Bu küresel valf grubunda, hat üzerinde her iki yönlü “kaçak tespiti” mümkün olup, vana devreden sökülmeden sit ve mil kaçaklarına acil müdahale imkânı olur.

Kollu, dişli kutulu, elektrik ve/veya pnömatik aktuatörlü olarak kumanda edilirler.

6”Class 150, 4” Class 300, 4” Class 600 ölçülerine kadar kol kumandalı tavsiye edilir. Bu ölçülerden sonrası için dişli kutusu kullanımı açma-kapama operasyonunda kolaylık sağlar.

Malzeme Özellikleri:​

  • Çelik Döküm

  • Paslanmaz Çelik Döküm

  • Çelik Dövme

  • Paslanmaz Çelik Dövme

Basınç Sınıfları:

ASME : Class 150, 300, 600, 800, 900, 1500

DIN : PN 10, 16, 25, 40, 63, 100, 160, 250, 350

DBB-Küresel-Valf-3.jpg
DBB-Küresel-Valf-1.jpg

Ürün Kataloğuna Bak >> 

 

Baskılı Vana / Globe Valf

 

Baskılı vana, milin ucuna bağlı klapenin akışkan geçiş deliğinin üstüne oturtulması veya kaldırılması ile akışkan geçişini kesip açarak görevini yerine getirir. Klapeler normalde bir tabak şeklindedirler. Otomatik baskılı vanaların açılması ve kapanması sırasında hareketli mil kullanılmakta olup, milin bu hareketi aktuatör tarafından kumanda verilerek sağlanır. Eğer vana manuel olarak kullanılacak ise tepesinde bulunan volanın döndürülmesi ile milin dönmesi sağlanır. Eski zamanlarda baskılı vanalar küresel gövdeye sahip olmaları dolayısıyla bu ismi (Globe) almış olsalar da günümüzdeki  vanalar küresellikten oldukça uzaktırlar. Yine de bu vanaların iç mekanizmalarına benzer mekanizması bulunan vanalar için globe vana terimi kullanılmaktadır. Baskılı vanalarda kullanılacak malzeme; basınç, sıcaklık, kontrollü ortam özelliklerine göre seçilir. Gövde malzemeleri ise; bakır alaşımları (pirinç, bronz), pik, sfero, çelik ve paslanmaz çelik döküm ile çelik ve paslanmaz çelik, PVC ve PP’dir. Özellikle sıcak ve soğuk su tesisatları, buhar tesisatları, kızgın yağ tesisatları, petrokimya tesisleri, makina imalatı, özel araç imalatı, vb. alanlarda kullanılırlar.

Globe Valflerin Avantajları:

1. Tam kapama özellikleri iyidir.
2. Kısma özellikleri iyidir.
3. Gate valfler ile karşılaştırıldığında hareket alanı (stroke) ve buna bağlı açma-kapama süresi daha kısadır.
4. Gövde ringi oturma yüzeyi işlemi daha kolaydır.
5. Mil ve disk bağlantısında alınacak ufak bir tedbirle stop-check valf olarak da kullanılabilirler.

Globe Valflerin Dezavantajları:

1. Gate valfler ile karşılaştırıldığında basınç kaybı yüksektir.
2. Yüksek basınç altında kapamak için daha büyük bir kuvvet veya daha büyük torka sahip aktüatöre ihtiyaç gösterir.

Gelişim Globe (Glob) Vana:

Kapama, kısma ve ayar amacıyla kullanılmaya uygun valflerdir. Globe valfler çalışma prensibi gereği yüksek akış direnci doğururlar. Sık açma ve kapamaya uygun valf tipidir.  Açma-kapama, kısma ve ayar amaçlı kullanılan, hassas sızdırmazlık sağlayan özellikli valf tipidir. Gövde içerisinde akış (S) çizerek yön değişimine uğrar, ayrıca türbülans yapar. Bu nedenle basınç kaybı diğer valflere göre yüksektir.

Malzeme Özellikleri:

  • Çelik Döküm

  • Alaşımlı Çelik Döküm

  • Paslanmaz Çelik Döküm

  • Dökme Demir

  • Çelik Dövme (1/2” – 2”)

  • Paslanmaz Çelik Dövme (1/2” – 2”)

Basınç Sınıfları:

ASME : Class 150, 300, 600, 800, 900, 1500

DIN : PN 10, 16, 25, 40, 63, 100, 160, 250, 350

Baskılı Vanalar
Globe-Valf-1.jpg
Globe-Valf-2.jpg

Ürün Kataloğuna Bak >> 

 

Geri Döndürmez Vana / Check Valf

 

Çekvalfler, kendi kendilerine işleyen emniyet amaçlı vanalar olup, gazların ve sıvıların geri akışını önlemek amacıyla sadece tek bir yönde akışa izin verirler. Bundan dolayı da tek yönlü akış vanaları sınıfına girerler. İstenilen yöndeki akış vanayı açarken, ters yönde herhangi bir akış gerçekleşmez. Ayrıca dışarıdan herhangi bir güç kaynağına veya sinyale de ihtiyaç duymazlar. Çalışmaları, sadece prosesin akış yönüne bağlı olup, bu durum bir pompa veya basınç düşüşüyle sağlanabilir. Çoğu çekvalfte oturma yüzeyinin üzerine oturan küre bulunur ve sadece tek bir geçiş deliğine sahiptir. Küre, geçiş deliğine göre biraz daha büyük çapa sahiptir. Oturma yüzeyinin arkasındaki basınç, kürenin üstündeki basıncı aşar ise; vana boyunca sıvının akışına izin verilir. Eğer kürenin üzerindeki basınç oturma yüzeyinin altındaki basıncı aşar ise küre, oturma yüzeyindeki yerine geri dönerek ters yönde akışı önleyecek şekilde oturma yüzeyine oturur.

Küresel çekvalf, diyafram çekvalf, çalpara çekvalf, kalkışlı çekvalf ve ikili çekvalf bu valflerin en önemli tipleridir. Bu valfler petrol, gaz, su, arıtma, güç ve kimyasal uygulamalar başta olmak üzere çok sayıda değişik uygulamada kullanılırlar. Çekvalfler; vana boyutu, basınç sınıflandırması, ortam sıcaklığı ve vana akış katsayısı gibi özelliklere göre sınıflandırılabilmekle birlikte; paslanmaz çelik, çelik, pirinç, bronz, dökme demir, sünek demir, alüminyum, bakır, PTFE, PVC, polietilen, polipropilen, asetal polimer ve kauçuk gibi malzemelerden imal edilirler.

Check Valflerin Avantajları:

Kendi kendine açılıp kapanırlar. Açma kapama için dışarıdan bir müdahaleye gereksinimi yoktur. Hızlı hareketlidir.

Check Valflerin Dezavantajları:

1. Tüm hareketli parçaları kapalı bir alan içinde olduğundan dışarıdan vananın açık veya kapalı olduğunu anlamak zordur.
2. Check valflerin montaj aşamasında çeşitli kısıtlamaları vardır.
3. Valf diski açık pozisyonda sıkışıp kalabilir.

Gelişim Yüzer Tip (Swing) Check Valf:

Geri akışı önleme amaçlı kullanılan valflerdir. Herhangi bir kumandaya ihtiyaç duymadan, otomatik olarak çalışır. Disk ağırlığı vakum etkisiyle hızlı (ani) kapama sağlar. Pompa devreye girdiğinde, akışkan (hat) basıncı ile açılır, pompa devre dışı kaldığında (hat basıncı düşünce) kapama elemanı (klape) kendi ağırlığı ile otomatik olarak kapanır. Özel bir bakım gerektirmez. Tank giriş çıkışlarında ters yönlü akış ihtiyacı halinde “dışarıdan mile uygulanacak kol yardımı ile” açılır, ters yönlü akış sağlar.

Malzeme Özellikleri:​

  • Çelik Döküm

  • Alaşımlı Çelik Döküm

  • Paslanmaz Çelik Döküm

  • Dökme Demir

  • Çelik Dövme (1/2” – 2”)

  • Paslanmaz Çelik Dövme (1/2” – 2”)

Basınç Sınıfları:

ASME : Class 150, 300, 600, 800, 900, 1500

DIN : PN 10, 16, 25, 40, 63, 100, 160, 250, 350

Çekvalfler
Swing-Tip-Check-Valf-2.jpg
Swing-Tip-Check-Valf-1.jpg

Ürün Kataloğuna Bak >> 

Gelişim Yay Baskılı (Lift Type) Check Valf:

Düşey hatlar üzerinde ve/veya bazı özel durumlar için; globe valf çalışma prensibinde yay baskılı bu tip check valfler “kullanım amacına” daha uygundur.

Düşey hat üzerinde vuruntu, titreşim ve gürültü yönünden swing tip check valfe göre daha tercih edilir özelliktedir.

Malzeme Özellikleri:​​

  • Çelik Döküm

  • Alaşımlı Çelik Döküm

  • Paslanmaz Çelik Döküm

  • Dökme Demir

  • Çelik Dövme (1/2” – 2”)

  • Paslanmaz Çelik Dövme (1/2” – 2”)

Basınç Sınıfları:

ASME : Class 150, 300, 600, 800, 900, 1500

DIN : PN 10, 16, 25, 40, 63, 100, 160, 250, 350

Lift-Tip-Check-Valf-1.jpg
Lift-Tip-Check-Valf-3.jpg

Ürün Kataloğuna Bak >> 

Gelişim Wafer Tip Tek Diskli (Single Plate) Check Valf:

Hat üzerindeki iki flanş arasına sıkıştırılarak hatta bağlanan tek diskli valftir.

Akışkan basıncıyla disk otomatik açılır. Akış basıncı düşünce disk kendi ağırlığıyla sit yüzeyine oturarak kapama sağlar. Genel olarak daralan geçişlidir.

Malzeme Özellikleri:​​​

  • Çelik Döküm

  • Alaşımlı Çelik Döküm

  • Paslanmaz Çelik Döküm

  • Dökme Demir

  • Çelik Dövme (1/2” – 2”)

  • Paslanmaz Çelik Dövme (1/2” – 2”)

Basınç Sınıfları:

ASME : Class 150, 300, 600

DIN : PN 10, 16, 25, 40, 63, 100

Wafer-Tip-Check-Valf-1.jpg
Wafer-Tip-Check-Valf-2.jpg

Ürün Kataloğuna Bak >> 

Gelişim Wafer Tip Çift Diskli (Dual Plate) Check Valf:

Hat üzerindeki iki flanş arasına sıkıştırılarak hatta bağlanan, katlanabilir çift diskli valftir.

Akışkan basıncıyla, gövde içindeki kelebek kanatları tipindeki kapama elemanı, üst üste katlanarak açılır, akış basıncı düşünce yay yardımıyla kelebek tipi kapama elemanı normal konuma geçer, sit yüzeyine oturarak kapama sağlar.

Genel olarak daralan geçişlidir.

Malzeme Özellikleri:​​​

  • Çelik Döküm

  • Alaşımlı Çelik Döküm

  • Paslanmaz Çelik Döküm

  • Dökme Demir

  • Çelik Dövme (1/2” – 2”)

  • Paslanmaz Çelik Dövme (1/2” – 2”)

Basınç Sınıfları:

ASME : Class 150, 300, 600

DIN : PN 10, 16, 25, 40, 63, 100

Dual-Plate-Check-Valf-1.jpg
Dual-Plate-Check-Valf-2.jpg

Ürün Kataloğuna Bak >> 

Gelişim Dövme Valfler:

Dövme valfler kompakt yapıda olup yüksek basınç devrelerinde kullanılmaktadır. Gate, globe, check ve küresel olarak üretimi yapılabilmektedir.

Dövme işlemi sonucunda dövülen malzemenin tane yapısı sıkılaştırılarak daha iyi bir dönüşüm sağlanmakta, petrol rafineleri, kuvvet santralleri, gaz üretim tesisleri ve enerji santrallerinde güvenle kullanılabilmektedir.

Dövme-Valfler-2.jpg
Dövme-Valfler-1.jpg

Ürün Kataloğuna Bak >> 

 

Pislik Tutucular

 

Akışkan devrelerinde tortulu akışkanların sistemdeki diğer ekipmanlara zarar vermemesi için tortu tutucu olarak kullanılan ürünlerdir. Pislik tutucular, akışkan içindeki partikül ve diğer tüm yabancı çökeltileri süzerek ayrıştırmak, istenen hassasiyette akışkanı sisteme göndermek üzere kullanılan bir borulama elemanıdır.

Gelişim Basket Tipi Pislik Tutucular:

Giriş yönünden gövde içindeki baskete dolan akışkan “silindirik iç yapılı gövde içine geçirilmiş silindirik iç filtre elemanı” ve arada süzülerek akışkanın çıkışa yöneleceği rahat bir süzülme hacmine sahiptir.

Filtrenin net geçirgenlik alanı boru kesitine göre %150, %200, %300 veya daha farklı ve kullanıcının tercih ettiği büyüklüklere sahip olup, istenen mesh aralıklarına sahiptir. Pompa devrelerinde basınç kaybının minimum seviyede kaldığı, bu nedenle de enerji tüketimi yönünden en ekonomik pislik tutucudur.

Filtre Temizliği: Üst kapak demonte edilerek, iç filtre (Basket) dışarı alınarak temizlenir.

Malzeme Özellikleri:

  • Çelik Döküm

  • Alaşımlı Çelik Döküm

  • Paslanmaz Çelik Döküm

  • Dökme Demir

  • Konstrüksiyon İmalat

Basınç sınıfları:

ASME : Class 150, 300, 600

DIN : PN 10, 16, 25, 40, 63, 100

Pislik Tutucular
B-Tip-Pislik-Tutucu-1.jpg
B-Tip-Pislik-Tutucu-2.jpg

Ürün Kataloğuna Bak >> 

Gelişim T Tipi Pislik Tutucuları:

Bu filtre tipi Globe gövde formunda, akışkan gövde içinde (S) çizerek çıkışa yönlendirildiği için basınç kaybı daha yüksektir. Bu nedenle, pompa çıkışları için tercih edilmez.

Filtre Temizliği: Filtre kapağı üzerindeki temizleme tapası açılarak ve/veya kapak demonte edilerek pislik dışarı alınabilir.

Malzeme Özellikleri:​

  • Çelik Döküm

  • Alaşımlı Çelik Döküm

  • Paslanmaz Çelik Döküm

  • Dökme Demir

Basınç sınıfları:

ASME : Class 150, 300, 600

DIN : PN 10, 16, 25, 40, 63, 100

T-Tip-Pislik-Tutucu-1.jpg
T-Tip-Pislik-Tutucu-2.jpg

Ürün Kataloğuna Bak >> 

Gelişim Y Tipi Pislik Tutucuları:

Akışkan, gövde içinde düşük açısal bir yön değişikliğine uğrayarak yukarıda tarif edilen fonksiyonları sağlar. Basket filtreler ile mukayese edildiğinde gövdenin geometrik formu nedeniyle net geçirgenlik alanı basket filtreye göre daha sınırlıdır.

Filtre Temizliği: Filtre kapağı üzerindeki temizleme tapası açılarak ve/veya kapak demonte edilerek pislik dışarı alınabilir.

Malzeme Özellikleri:​​

  • Çelik Döküm

  • Alaşımlı Çelik Döküm

  • Paslanmaz Çelik Döküm

  • Dökme Demir

  • Çelik Dövme (1/2” – 2”)

  • Paslanmaz Çelik Dövme (1/2” – 2”)

Basınç sınıfları:

ASME : Class 150, 300, 600, 800

DIN : PN 10, 16, 25, 40, 63, 100, 160

Y-Tip-Pislik-Tutucu-1.jpg
Y-Tip-Pislik-Tutucu-2.jpg

Ürün Kataloğuna Bak >> 

Gelişim Konik Tip Pislik Tutucuları:

Filtre ezilme ve esnemeye karşı takviye edilmiş dış kafes içinde düz veya kesik koni biçiminde bir filtredir. Filtre giriş ağzı, hat üzerinde araya alınacağı, “anma ölçüsündeki flanş” conta basma yüzeyine uygun bir yakaya sahip olup, konik filtre boru içine yerleştirilmekte giriş ağzındaki yaka conta görevi görecek şekilde iki flanş arasına sıkılmaktadır. Bazı boru donanımlarında bu tip filtreler tercih edilmektedir.

Filtre Temizliği: Konik filtre, içine yerleştirildiği boru parçası ile birlikte hat üzerinden dışarı alınıp, temizlenir.

Malzeme Özellikleri:​​​

  • Konstrüksiyon İmalat (Çelik veya Paslanmaz Çelik)

Basınç sınıfları:

ASME : Class 150, 300, 600

DIN : PN 10, 16, 25, 40, 63, 100

Konik-Tip-Pislik-Tutucu-1.jpg
Konik-Tip-Pislik-Tutucu-4.jpg

Ürün Kataloğuna Bak >> 

Emniyet Vanaları

 

Emniyet Vanası / Relief Valf

Emniyet vanaları, sistemin istenilen basıncı aşmasına karşı koruma amaçlı olarak prosese monte edilen ve kendiliğinden çalışan vanalardır. Hat basıncı limit değerin üstüne çıkmaya çalışır ise fazla basıncı azaltır. Emniyet vanaları, fazla basıncın borularda ve ekipmanlarda patlama problemi yaratabileceğinin veya anormal çalışma durumlarının proses elemanına zarar verebileceğinin düşünüldüğü proses sistemlerine yerleştirilir. Proses hattındaki basıncın güvenli ya da normal sınıra inmesini takiben emniyet vanası otomatik olarak kapanır. Böylece sistemin normal çalışmasına izin verir. Emniyet vanaları, dizaynları farklı olmak koşuluyla gazlar ve sıvılar için kullanılabilirler.

Emniyet vanaları, iki genel yöntemden biriyle hareketlendirilir.

İlk yöntem; direkt etkili emniyet vanası (direct-acting pressure-relief valve) olup, önceden belirlenmiş yay kuvveti kapatma elemanının ters tarafına bir kuvvet uygularken proses basıncı da kapatma elemanın diğer tarafına etki eder. Doğru yay oranı, emniyet relief vanasının işlevine göre kritik hal alır. Hat basıncı azami sınırına eriştiğinde basınç kuvveti yay kuvvetini yenerek yayın ve diskin geri çekilmesini sağlayıp, basıncın önceden belirlenmiş debide sukbeden geçmesine izin verir.

İkinci harekete geçirme metodu ise; pilot hareketlendirme (pilot pressure-relief valve) olup, bir pilot vana mekanizması sistem basıncını gözlemleyip basınç limitini aştığında ana vanayı açmak için tetikler. Bazı pilot hareketlendirme dizaynları, pilot mekanizmasını vananın içine yerleştirse de çoğunun mekanizması dış yüzeye bağlıdır. Ayrıca pilot mekanizması, vananın çalışma karakteristiğine karar verir. Pilot emniyet vanalarında, kapatma elemanı, proseste kullanılan akışkan ya da dış güç kaynağı ya da her ikisinin kombinasyonu tarafından sitinde kalması sağlanır.

Emniyet ve tahliye vanaları, uygulama alanlarına göre üç gruba ayrılırlar. Tahliye vanaları (relif valves), akışkan olarak sıvının kullanmakta olduğu uygulamlarda sıvıların önceden belirlenmiş olan basınç değerini aşması durumunda kısmen açılarak akışkanın otomatik olarak boşalmasını sağlar. Bunun nedeni sıvıların sıkıştırılamaz olmasıdır. Bu vanalar set basıncının üstündeki basınçlarda vananın oransal olarak açılarak akışkanın tahliye olmasını sağlarlar. Ayrıca bu vanalar, oransal kalkışlı vana (proportional-lift valve) olarak da adlandırılmaktadır. İkinci grup ise; emniyet vanaları (safety valves) olup, vananın kapatma elemanı sitinden biraz kalktığı anda vananın aniden tam açık pozisyona gelmesini ve hattaki basıncın hızla azalmasını sağlar. Emniyet vanasının kullanılmakta olduğu uygulamalarda gaz ve buhar kullanılan akışkanlardır. Bu vanalar, tam kalkışlı vana (full-lift valve) olarak da adlandırılmaktadır.

Üçüncü ve son grup ise; emniyet tahliye vanaları (safety relief valves) olup, gazların, buharın veya sıvıların önceden belirlenmiş olan basınç değerini aşması durumunda otomatik tahliyeyi sağlarlar. Çabuk açılma karakteristikleri vardır. Bu vanalar, normal kalkışlı vana (normal-lift valve) olarak da adlandırılmaktadır. Emniyet ve tahliye vanalarının anma boyutları 0.25” (DN 6) ile 20” in (DN 500) arasında olmakla birlikte pirinç, bronz, pik, çelik ve paslanmaz çelik başlıca kullanılan gövde malzemeleridir.

Gelişim Emniyet Vanaları:

Basınç emniyet valfleri kapalı alanlarda veya borulama sistemlerinde maksimum basınç sınırlarında otomatik olarak basıncı tahliye ederek kontrol altına alan ürünlerdir. Bu ürünlerde maksimum basınç sınırı ayar basıncı olarak ürün üzerinde esas alınmaktadır.

Basınç aralıklarının değişimi halinde ürün üzerinden ayar vidası yardımıyla istenen ayar basıncı yeniden sağlanabilir.

Emniyet-Valfi-1-1.jpg
Emniyet-Valfi-2-1.jpg

 

Diğer Vana ve Ekipmanlar

 

Pistonlu Vana (piston valve) : 

Pistonlu vana, hat boyunca akışkanın hareketinin kontrol edilmesini sağlar. Özellikle yüksek sıcaklık ve debinin gerekli olduğu ve akışkan olarak su veya buharın kullanıldığı uygulamalarda kullanılırlar. Pnömatik vanalar, genellikle sıkıştırılmış basınçlı pilot hava ile çalıştırılırlar. Basınçlı pilot hava aktuatör silindirindeki delikten içeri girer ve piston üzerine etki yapar. Piston da kapatma elemanının yerinden kalkmasını mil vasıtasıyla sağlar. Kapatma elemanının eski yerine geri dönmesi; ya pnömatik aktuatörde bulunun geri dönüş yayı ya da vana çift etkili yapılarak, basınçlı pilot havanın ikinci bir konumdan verilmesi ile sağlanır. Basınç sınırları; pilot havaya, akışın yönüne, delik çapına, aktuatörün piston çapına ve yay kuvveti gibi vana parametrelerine bağlıdır. Pistonlu vanalar genellikle pik, sfero ve çelik gibi malzemelerden imal edilmekle birlikte, tesisata bağlantı şekli olarak ise; soket, flanş ve kaynak tercih edilir.

İğne Vana (needle valve) :

İğne vanaların mili ince ve konik uçlu olup akışı sınırlamak ve engellemek için sit boyunca alçaltılmıştır. Vana içinden geçen akış 90o dönerek orifisten geçer. Mile iyi bir dişli bağlantı sağlanması ve geniş sit alanı, akışa karşı hassas direnç sağlanmasına izin verir. İğne vanalar çok hassas ve gerektiğinde çok küçük miktarlarda dozajlama yapmak için tasarlanmışlardır. Strok ayarı sayesinde dozaj ayarı yapmak çok kolaydır. Bakımı kolay ve pratiktir. Küçük boyutu ve montaj vidası sayesinde kullanılması çok kolaydır. Bu ufak vanalar, hem on-off hem de kısma hizmetlerde düşük debilerde buhar, hava, gaz, yağ, su ve diğer viskoz olmayan akışkanların debisini ayarlamada kullanılmaktadır.

Sıkıştırma Vanası (pinch valve) :

Sıkıştırma vanalar, ortam akışkanının elastik dokunmuş kumaştan yapılmış hortumdan geçişini kontrol eder. Adından da anlaşılacağı gibi bu vanalar, elastik hortumun karşı duvarlarının sıkışarak ortam akışkanının geçemeyeceği şekilde engelleme prensibiyle çalışırlar. Bu vanaları kısıtlayan en önemli etmen, elastomerin dayanabileceği basınç ve sıcaklık değerleridir. Sıkıştırma vanalar genellikle DN 50 ile DN 300 boyutları arasındalardır.

Akış Kontrol Vanası (flow control valve) :

Akış kontrol vanası, bir akışkanın debisini ya da basıncını ayarlamakta kullanılır. Kontrol vanaları, normalde debimetre ve termometre gibi bağımsız kaynaklar tarafından üretilen sinyallere cevap verirler. Kontrol vanaları genellikle aktuatörlerle ve pozisyonerlerle birlikte bulunurlar. Pnömatik kontrollü glob vanaları başta olmak üzere küresel ve kelebek vanalar da endüstriyel alanlarda kontrol amaçlı kullanılan vanaların başını çekerler. Kontrol vanaları, hidrolik aktuatörlerle birlikte de çalışabilmekte olup, bunlara otomatik kontrol vanaları denir. Hidrolik aktuatörler, basınç ya da debideki değişime göre vanayı açarak ya da kapayarak cevap verirler.

Basınç Düşürücü Vana (pressure reducing valve) :

Basınç düşürücü vana (basınç regülatörü), sıvı ya da gazın basıncını, proses tamamlanana kadar, başlangıç değerinden son belirlenen değere düşürür. Genellikle sıcak su ve alan ısıtma sistemlerinde kullanılır.

Pilot Vana (pilot valve) :

Diğer vanalara gidecek olan akışkanın debisini ve basıncını ayarlayan bu vanalar, ufak ve kolayca çalışan ve gelen besleme sayesinde daha yüksek basınç veya debiyi kontrol ederler. Eğer pilot vanalar olmasaydı, çalışma amacıyla daha fazla kuvvet gerekecekti. Ayrıca acil durum ve güvenlik kontrolü gibi kritik uygulamalarda da kullanılıp, direkt insan tarafından çalıştırılırlar.

Termostatik Karıştırma Vanası (thermostatic mixing valve) :

Bu vana, sıcak su ile soğuk suyu karıştırarak sabit sıcaklıklar elde eder. Böylece suyun sıcaklığının ayarlanmasını sağlar. Bu sayede de soğuk veya sıcak tedarik sırasında oluşabilecek hataların sonucunda meydana gelecek termik şok veya haşlanmaya karşı korur.

Patlama Vanası (blast valve) :

Patlama vanası, sığınak içindeki ani dış basınç değişimlerine karşı dayanma amacıyla kullanılmakta olup, özellikle yaralanma ve ölümle sonuçlanan durumlara karşı korur. Yakın bir alan içinde meydana gelen nükleer patlama veya benzeri patlamalar sonucu ani basınç değişimi oluşabilir. Bu vanalar, normalde açık pozisyonda hava giriş/çıkış borularının içine yerleştirilir. Fakat ani ve güçlü bir basınç değişimi meydana geldiğinde otomatik olarak patlama vanası kendini kapatır.

Donma Vanası (freeze valve) :

Tek fazlı akışkanlar için olan donma vanası, bir akış alanının içinden soğuk ve sıcak kaynaktan gelen akışkanı alacak şekilde dizayn edilmiş bir boru içerir. Soğuk kaynak ve sıcak kaynak, boru ile termal kontak sağlayacak şekilde yerleştirilirler. Bu şekilde borudan geçen akışkanın ya donmasına izin vererek boru içindeki pasajı kapar ya da akışkanı ısıtarak pasajın açılmasını sağlar. Sonuç olarak; donma vanası hem donmayı hem de erimeyi sağlayarak geçişi engeller veya geçişe izin verir.

Diyafram Vana (membranlı vana) :

Diyafram vana, bir membranın akış yönüne dik olarak hareket ettirilerek, sızdırmazlık yüzeyine oturtulması ile görevini yerine getirir. Genellikle hijyenik uygulamalarda kullanılan bir vana olup ağırlıklı olarak fermantasyon, gen araştırma, gıda ve içecek endüstrisinde, farmasötik ve bioteknolojik endüstrilerinin içinde yer aldığı proses sistemlerinde kapama vanası olarak kullanılır.

Diyafram Vaflerin Avantajları:
1. Açma – kapama ve kısma amaçlı kullanılır.
2. Gövde iç kaplamasına bağlı olarak, iyi kimyasal direnç sağlar.
3. Kapak grubu akışkandan yalıtılmıştır. Bu nedenle mil kaçağı yoktur.
4. Kabarcık sızdırmazlığı sağlar.
5. Gövdede birikinti ve partikül birikimine neden olabilecek cep yoktur. Bu nedenle ağır akışkanlar için uygundur.
6. Tehlikeli kimyasallar ve radyoaktif sıvılar için özellikle uygundur.
7. Kapak grubunun akışkandan yalıtılmış olması nedeniyle ortama mikrop/pislik bulaşmasına izin vermez. Böylece gıda sektörü, ilaç sektörü, bira sanayi gibi alanlar için hijyenik özelliktedir.

Diyafram Valflerin Dezavantajları:
1. Vana geçişinin setli oluşu boru hattının tam boşaltılmasına engel olur.
2. Diyafram malzemesine bağlı olarak çalışma sıcaklığı ve basıncı sınırlıdır. Genellikle 200 psi (14 bar) basınç ve (204ºC) sıcaklık sınırlarında kullanılır.
3. Diyaframa uygulanabilen hidrostatik basınç sınırlıdır.
4. Diyafram valflerin ölçüleri sınırlıdır. DN15-DN300 ölçülerinde yapılmaktadır.

Kelebek Vana (butterfly valve) :

Kelebek vana, çeyrek turlu vana grubunda yer alır. Merkezinden veya eksantrik olarak yataklanmış düz bir diskin akışkan geçiş deliği ortasında 90o döndürülmesi ile akışkan geçişini kesip açarak görevlerini yerine getirirler.

Tapalı (Konik-Silindirik) Vana (plug valve) :

Tapalı vana, çeyrek turlu bir vana olup akış eksenine dik konik veya silindirik bir yuvaya oturtulmuş ve ortası delik konik veya silindirik bir parçanın 90o döndürülmesi ve deliğin geçişe açık veya kapalı konuma getirilmesi ile akışkan geçişini kesip açarak görevini yerine getirir . Bu vanalar, on-off ya da kısılma yapabilecek şekilde kullanılırlar. Tapalı vanalar ilk olarak sürgülü vanaların yerini almaları için dizayn edilmiş olup, çeyrek turlu olmalarından ötürü bir sürgülü vanaya kıyasla daha çabuk açılıp kapanabilirler. En basit ve genel tapalı vana tipi, iki yollu olanı olup, akışa izin veren açık pozisyon ve akışı engelleyen kapalı pozisyondan oluşmaktadır. Bu açıklıklar genellikle gövdenin karşılıklı uçlarında olduğundan açık pozisyondan kapalı pozisyona değiştirmek için çeyrek dönüş yeterli olur. Bu da bu çeşit tapalı vanaların çeyrek turlu vana sınıfında olmasının nedenidir . Bu vanalarda ikiden fazla sayıda bağlantı ağzı olması da mümkündür. Üç yollu bir tapalı vanada, birinci yoldaki akış, ikinci yada üçüncüye yönlendirilebilir. Bu yollar ikili ikili aynı anda çalışabileceği gibi üç yolun aynı anda çalışması da mümkündür. Daha çok düşük sıcaklık ve basınçlarda kullanılmalarına rağmen daha yüksek sıcaklık ve daha yüksek basınçlarda kullanılanları da mevcuttur. Genellikle kimya, petrol, petrokimya, gaz taşıma ana hatlarında by-passda ve farmakimyasal uygulamalarda kullanılırlar. Pik, sfero, çelik, paslanmaz çelik ve bronz döküm, cam, PVC, PP ve PTFE en çok kullanılan gövde malzemelerindendir.

Plug Vanaların Avantajları:

1. Az parça ile basit dizayna sahiptir.
2. Kolay açılıp kapanır. (Büyük ölçüler hariç)
3. Kullanım yerinde bakım onarımı yapılabilir.
4. Akışa karşı minimum direnç gösterir.
5. Güvenilir sızdırmazlık sağlar.

Plug Vanaların Dezavantajları:

1. Yüksek sürtünmeye bağlı olarak, ilk hareket vermede (açma- kapama) büyük güç gerektirir.
2. NPS 4 (DN100) ve bu ölçüden büyük vanalar dişli kutusu veya aktuatör gerektirir.
3. Konik tapaya (plug) bağlı olarak vana geçişleri daralan tiptedir.
4. Genel olarak maliyetleri küre vanalara göre daha yüksektir.

Basınç Muhafaza Vanası (pressure sustaining valve) :

Basınç muhafaza vanası (karşı basınç regülatörü), basıncı önceden ayarlanmış olan üst akış seviyesine ayarlar. Boru montajı sırasında yararlanılır. Esasen su borusu içindeki minimum çalışma basıncıyla denkleşebilir, üst akış basıncı ile alt akış basıncını dengeleyerek, boru hattındaki basıncı sabit tutar. Eğer üst akış basıncı artar ise pilottaki pasajlar daha fazla açılarak basıncı düşürürler.

Gaz Basınç Ayar Vanası (gas pressure regulating valve) :

Gaz basınç regülatörleri, gaz basıncını kontrol etmek, sabit tutmak ve alt akış tesisatının zarar görmesini engellemek ve belli basınçtaki gazın akışını otomatik olarak keserek kontrol etmek de kullanılırlar. Eğer gaz kaynağının basıncı gerekli basınçtan fazla ise akışı keser. Bu durumda vana açılır ve basınç düştüğünde tesisat basıncı tekrar yükselene kadar akışa izin verir.

Vakum Kırıcı Vana (vacuum breaker valve) :

Vakum kırıcı vana, vakum seviyesi vananın ayarlanmış olduğu değerin üstüne çıktığında atmosferle temas sağlanmasına izin vererek sistemdeki vakum seviyesinin kontrol edilmesini sağlar. Vananın içinde yer alan disk veya şamandıra, yukarı doğru hareket ederek hava menfezini kapatıp, sıvının vanadan geçerken akışına izin verir. Akış durduğunda ise disk otomatik olarak yüzeye oturur, böylece dikey doğrultuyu atmosfere açarken, düşey doğrultuda çekişin engellenmesini sağlar. Sonuç olarak bu vana, genellikle kirli suyun geri çekilmesini engelleyerek basınçlı içilebilir su kaynağına karışmasını engelleme amacıyla kullanılır.

Saplama Vana (saddle valve) :

Saplama vana, düşük debi ve basıncın gerekli olduğu durumlarda kullanılmakta olup, genellikle doğrudan hortuma monte edilir. Bunun için ilk olarak vana hatta düzgün bir biçimde yerleştirilmeli, sonrasında su hattını delip geçene kadar saat yönünde döndürülmelidir. Eğer vana açılmak isteniyor ise, vananın sapı saat yönünün tersine döndürülmelidir. Vananın hatta montajı sırasında ana su kaynağının kesilmesine gerek yoktur. Genellikle nemlendirici cihazlara ve donduruculardaki buz yapıcı cihazlara soğuk su sağlama amacıyla kullanılır.

Zarp Musluğu (stopcock) :

Zarp musluğu, boru içinden geçen sıvının ya da gazın akışının sınırlandırılması ya da engellenmesi amacıyla kullanılır. Genellikle laboratuvarlarda, buhar makinelerinde ve bir de su baskını gibi olaylarla karşılaşıldığında yerel su sistemlerine suyun akmasının engellenmesinde kullanılır.

Tarak Vana (reed valve) :

Tarak vana, basit bir tek yönlü vana olmakla birlikte iki ya da daha çok esnek malzemenin uzunluklarınca birlikte preslenmeleriyle oluşmaktadır.

Musluk (tap) :

Musluk, evlerde kullanılan ve su debisinin ayarlanmasını sağlayan basit bir vanadır. Sıvı veya gazın tahliyesini kontrol eder. Lavabo, küvet, laboratuar ve bira muslukları örnek olarak verilebilir.

Vidalı Musluk (bibcock) :

Vidalı musluk, binaların dışında hortumla su kaynağı arasındaki bağlantıyı sağlamak amacıyla kullanılır. Özellikle araba yıkama ve bahçe sulama bu tür vanalardan en sık yararlanılan uygulamalardır.

Şamandıralı Valf (fill valve / ballcock) :

Şamandıralı valf, su depolarının dolumu sırasında su seviye kontrolünü yapmak ve taşmayı önlemek amacıyla kullanılır. Genellikle tuvaletlerdeki sifonlarda bulunur. Mekanizmanın en önemli elemanı olan vana, şamandıraya bağlı olup tankın en üst kısmına yakın bir yerde bulunur. Vana, suyun geldiği kaynağa bağlanmış olup bir manivela yardımıyla açılıp kapanır. Eğer su seviyesi dolum seviyesine ulaşmış ise, şamandıra vanayı kapatmaya zorlar. Bu da vananın, suyun akışını kesmesine neden olur. Tanktaki su seviyesi azaldığında ise, şamandıra alçalıp şamandıralı valfi harekete geçirir ve tanka su tekrar dolmaya başlar. Bu dolum, belli bir seviyeye ulaşıncaya kadar devam eder.

Gelişim Valf
Gelişim Logo.JPG

 

Hakkımızda:

1989 yılında İstanbul’da kurulan Gelişim, Endüstriyel vana üretiminde ve satışında, üstün bilgi birikimi ve tecrübeye sahiptir. İstanbul Tuzla’da bulunan fabrikasında modern işlem tezgahları ve test donanımı ile sektörümüzün hizmetinde olup, üretimini API, ASME, DIN, TSE standartlarında başarıyla sürdürmektedir. Üretim kapasitesi 1500 Ton/yıl’a varmıştır.

Vanalarımız:

  • Türkiye, Ortadoğu ve Bağımsız Devletler Topluluğu’na dahil bir çok ülke sanayinin can damarını oluşturan akış kontrol devrelerinde,

  • Rafineri, dolum ve diğer tüm petrol tesislerinde,

  • Kimya sektöründe,

  • Enerji ve Demir çelik başta olmak üzere, diğer tüm önemli endüstriyel tesislerde yüksek performansta çalışmaktadır.

Sertifikasyon:

  • Ürünlerimiz TSE 13942 / 21.06.2007 belgelidir.

  • CE işaretlemesi onaylı kuruluş Türk Loydu tarafından denetlenmiştir.

  • GELİŞİM faaliyet alanındaki başarısını ISO 9001:2015 kalite güvence sistemini Türk Loydu’ndan sertifikalandırmıştır.

  • Gate Vanalar, Küre Vanalar, Check Vanalar TÜV Austria tarafından test edilerek, API 6FA, API 607 ve ISO 10497-5:2004 standartları kapsamında yangın emniyeti (fire safe) belgesi ile belgelendirilmiştir.

  • Gate Vanalarımız API 600, API 6D, Check vanalarımız API 6D, Küresel vanalarımız API 6D ve API 608 monogramına sahiptir.

Dün olduğu gibi, bugün ve gelecekte de başarısını sürdürmenin ve en iyi olmanın haklı gururunu müşterileri ile paylaşmaktadır. Müşteri memnuniyetini esas alarak özgün tasarım çalışmaları ile farklı kalmayı heyecanla sürdürecektir.

Gelişim, kalite politikasını “veriye ve bilgiye dayalı, müşteri isterlerine uyumlu, tedarikçileri ile sağlıklı bir işbirliği içinde olmayı, çalışanların katılımı ve sürekli iyileştirme çabasını “Topluma ve çevreye” duyarlılık içinde yürütmüştür.

Kalite Belgelerimiz:

Ürünlerimiz 21.06.2007’den bu yana TSE 13942 belgelidir. CE işaretlemesi onaylı kuruluş Türk Loydu tarafından denetlenmiştir. Faaliyet alanındaki başarısını ISO 9001:2015 kalite güvence sistemini Türk Loydu’ndan sertifikalandırmıştır.

Gate Vanalar, Küre Vanalar, Check Vanalar TÜV Austria tarafından test edilerek, API 6FA, API 607 ve ISO 10497-5:2004 standartları kapsamında yangın emniyeti (fire safe) belgesi ile belgelendirilmiştir.

 

symbol-of-friendship-vector-555742.jpg

Bu Sayfanın Hazırlanmasında

Katkılarından dolayı

Gelişim Valf ve Makina San.Tic.Ltd.Şti.'ne

Teşekkür Ederiz.

bottom of page